1. Kérdezzen bátran, vagy írja meg, mikor szeretnének jönni!
 • стена плача молитва
 • стена плача передать записку
 • http://zolotoe-pero.com/
 • Népi mesterségek újjáélesztése

  jún 07, 2011 0 hozzászólás by

  – Tudja, volt olyan időszak az Őrség életében, amikor 30 ezer szarvasmarha uralta a gondozott, szépen kaszált réteket, legelőket. Márpedig ennyi jószág képes helyi értékű kisipart szülni. Ha csak azt veszem, hogy a tejet fel kell dolgozni, a takarmányt  meg kell termelni – fogalmazott  Kevy Albert, a nemzeti park osztályvezetője, amikor az Őrség lehetőségei, népi  értékei és hagyományai kerültek szóba. Tény, hogy a tájék leépülése egy hibás gazdaságpolitikára vezethető vissza.

  A nagyüzemi gazdálkodás, a téeszesítés bár kényelmes létet nyújtott egy szűk rétegnek, a nagy többséget kizárta a valódi termelésből és piacból. Kísérleteztek a szakszövetkezetekkel is, emlékezetes akció volt a málnatelepítés. Végül a kötött talaj okozta katasztrofális terméseredmények révén rájöttek: nem ez a profilja a tájnak, az  már rég ki volt és van találva. Kevy Albert szerint jó folyamatok indultak el, s ezt a pályázatok sikere  is alátámasztja. Az ÖNP legutóbb a szlovénokkal közösen nyert.

  – Egy új projektről van szó, amelynek révén Szlovéniával együtt  mód nyílik 150 ősi gyümölcsfajta megőrzésére. Nem mellékes, hogy a bejövő pénzek révén egyre több embernek tudunk munkát adni, s e kör bővítésre törekszünk – hallottuk.

  S hogy mit takar  az értékőrzés? Egy szalafői régi házban tökmagolaj-készítő berendezést mutatott a szakember. Szomszédságában pedig kis műhelyt, ezernyi apró szerszámmal. A táj igazi értékei voltak és ismét lehetnek, felélesztve egy már-már kihalt munkakultúrát.

  Forrás: http://vasnepe.hu/cimlapon/20110525_orseg_nepi_mestersegek_ujjaelesztese

  Népi mesterségek

  Népi mesterségek kiállítása

  Hírek

  Fenyves Tábor

  A Fenyves Tábor egy osztálykirándulással, erdei iskolával, ifjúsági táboroztatással foglalkozó gyermekbirodalom az Őrségben. Élményvadászat mesébe illő környezetben, rengeteg programmal, izgalmas kalandokkal, mérsékelt árakkal.
  0 hozzászólás to “Népi mesterségek újjáélesztése”

  Szóljon hozzá!